Medicul Gabriel Tatu-Chițoiu, vicepreședintele Societății Române de Cardiologie, îi sfătuiește pe români să nu facă tratament cu aspirină înainte sau după vaccinare, pentru a preîntâmpina apariția cheagurilor.
Reputatul medic precizează că tratamentul cu aspirină, înainte sau după vaccinare, nu are niciun efect pozitiv, ba din contră.
“Nu luați aspirină înainte și după vaccinare! Nu ajută cu nimic, eventual face rău. Mecanismul prin care pot apărea cheaguri după vaccinare nu are nimic de a face cu modul în care acționează aspirina”, Gabriel Tatu-Chițoiu, vicepreședintele Societății Române de Cardiologie, potrivit Mediafax.
(VEZI AICI: AGENŢIA EUROPEANĂ PENTRU MEDICAMENTE A APROBAT PASTILA ANTI-COVID PRODUSĂ DE PFIZER)
În continuare, medicul a explicat de ce nu recomandă românilor să ia aspirină înainte sau după vaccinare.
“Aspirina are cu totul alt efect. Blochează o enzimă din trombocite numită ciclooxigenază şi astfel reduce capacitatea lor de a se agrega. Aspirina nu împiedică apariţia de anticorpi antifactor IV, ceea ce înseamnă că aceşti anticorpi nu au nici o treabă cu aspirina pe care o ignoră complet şi, prin urmare, îşi văd de treaba lor pe trombocite fără să le pese că tu te-ai chinuit să iei aspirina 2 săptămâni”, a explicat dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu.
În opinia medicului, consumul de aspirină poate crește major riscul de hemoragii, care pun în pericol viața.
“Aspirina, al cărei potenţial de a induce hemoragii este arhicunoscut, poate creşte simţitor riscul de hemoragii sau le poate agrava pe cele deja declanşate la pacienţii cu trombocitopenie postvaccin. Pe scurt – nu numai că nu te ajută dar poate chiar să agraveze această situaţie. Este total contraindicată”, a mai spus vicepreședintele Societății Române de Cardiologie.
(NU RATA: ASPIRINA. TOTUL DESPRE ASPIRINĂ (ACID ACETILSALICILIC): INDICAȚII ȘI UTILIZĂRI)
În final, dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu subliniază, încă o dată, că nu există nicio dovadă că tratamentul cu aspirina poate preîntâmpina apariția chegurilor. Ba din contră, aceasta poate creşte major riscul de hemoragii sau le poate agrava pe cele deja declanşate la pacienţii cu trombocitopenie postvaccin.
“Drept urmare, aspirina este strict indicată numai la bolnavi cardiovasculari severi sau cu risc de complicaţii severe şi este prohibită la a fi administrată la alte persoane. De ce? Prin simplul fapt că riscul de a face hemoragii (digestive sau cerebrale) depăşeşte semnificativ un beneficiu ipotetic. Pe scurt: nu luaţi aspirina înainte/după vaccinare. Nu ajută cu nimic, ba mai mult vă poate face rău”, a concluzionat medicul.